ARCHÍV FELVÉTELEK

A II. VILÁGHÁBORÚ SOLYMÁRON EGY FIATALASSZONY SZEMÉVEL – FRIEDRICH IGNÁCNÉ MANCI NÉNI VISSZAEMLÉKEZÉSE

today2024.03.08. 9

Háttér
share close
  • cover play_arrow

    A II. VILÁGHÁBORÚ SOLYMÁRON EGY FIATALASSZONY SZEMÉVEL FRIEDRICH IGNÁCNÉ MANCI NÉNI VISSZAEMLÉKEZÉSE

 

A 2011-ben készült riportot a közreadó, Jablonkay Mária ezekkel a szavakkal ajánlja:

„A beszélgetést azért kezdeményeztem, hogy a szemtanú, az itt dolgozó fiatalasszony szemszögéből a háborút itthon átélő tanítónő mondja el az 1940-es évek solymári eseményeit. Így többet tudhatunk meg arról a nagyon nehéz időszakról…

Friedrich Ignácné (szül. Reményi Margit) Manci néni Kőszegről érkezett 1941-ben Solymárra. A táncoktatást már ekkor elindította barátnőjével, Wéber Erzsébettel magyar tánccsoportot vezettek. Nagyon sokszínű munkát végzett, vasárnapi iskolát és katolikus leánykört szervezett, kollégáival rövid ideig vezette a művelődési házat és nagy hangsúlyt fektetett a nemzetiségi hagyományok megőrzésére, a tánckultúra továbbvitelére. Egész életében iskolánkban tanított, majd nyugdíjasként segítette tovább a nevelőmunkát, akkor már elsősorban a táncpedagógia terén.
Tanácstagként is dolgozott, sok éven át szervezte, vezette a nyugdíjasklubot. Ő alapította a nemzetiségi tánccsoportot, amely ma Reményi Margit táncegyüttes néven aratja sikereit. Iskolánk táncterme is az ő nevét viseli. Szorgalmazta a kéttannyelvű oktatás elindítását Solymáron. Az ő időszakában kezdődött a később nagysikerű Német Nemzetiségi Gyermektánc Fesztivál szervezése. Aktivitása, egész életen át tartó szolgálata a közösségért példaértékű volt. 1976-ban az Oktatásügy Kiváló Dolgozója kitüntetéssel, 1985-ben a Solymár Nagyközségért kitüntetéssel, 1996-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével, 2000-ben a Solymárért kitüntetéssel, majd 2006-ban a magyarországi németek által adható legmagasabb kitüntetéssel, az Arany Dísztűvel ismerték el munkásságát. 2010-ben vette át rubin diplomáját.

Ez a beszélgetés tisztelgés mind Friedrich Ignácné munkássága, mind a háború hősei előtt.”

(a hanganyag az eredeti videó hangja vágatlanul)

 

Written by: admin

Rate it

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá

Az Ön e-mail címe nem lesz közzétéve. A kötelező mezők csillaggal jelöltek


0%