ARCHÍV FELVÉTELEK

SOLYMÁR KOSSUTH-DÍJAS ÖNTŐJE – PAPPERT ÁDÁM

today2024.01.09.

Háttér
share close
  • cover play_arrow

    SOLYMAR KOSSUTH-DIJAS ONTOJE PAPPERT ADAM

 

„…a munka az egyedüli kapocs, ami az embereket helyesen és jól összeköti.”
„…nem hallani azt, hogy sváb, nem hallani azt, hogy telepes, hanem ténylegesen valamennyien igazi solymáriak lettünk.”
„… az élet sokkal színesebb, ha a nemzetiségek is hozzáteszik kultúrájukat.”

A Ganz Hajógyár Kossuth-díjas öntője, a solymári sváb származású Pappert Ádám mondta ezeket a riporternek 1978-ban, amikor azt kérdezte tőle, hogyan fejlesztette az öntő szakmát szinte művészi tökélyre és hogy jutott el a Kossuth-díj-ig?
Pappert Ádám a helyi kulturális életben is részt vett, 1969-1989-ig a Solymári Férfikórus elnöke volt, melyet akkor „Hazafias Népfront Férfikórusa, Solymár”-nak neveztek.

A Magyar Filmhíradó 1951. májusában így mutatta be:
„Három éve selejtmentesen dolgozik a Ganz Hajógyár büszkesége, Pappert Ádám Kossuth-díjas öntő. Munkatársaival naponta foglalkozik, hogy elsajátítsák a sztahanovista munkamódszereket. Hosszú lejáratú versenyszerződésben vállalta, hogy brigádjával ez évi tervüket 1951. augusztus végére selejtmentesen befejezik. A vállalásnak kollektív és lelkiismeretes összmunka az alapja. Kocsis József néhány hónapja még normán alul teljesített. Ma már méltó segítőtársa mesterének. Féltő gonddal készítik elő a magszekrényt, nehogy idegen anyagok kerüljelek a csatornákba, melyek a beömlő izzó vas útjába állva selejtessé tennék az öntést. A selejtmentes munkát segíti elő a gázelvezető salaktrétog gondos elhelyezése is. Viszneki József átképzős, a brigád egyik tagja, a döngölőt kezelve Pappert Ádám tanítása nyomán hibátlan munkát végez. A közös munkával új emberek kovácsolódnak a sztahanovista munkavezető irányítása mellett.”

Azt sajnos nem tudjuk, hogy ki az a solymári néni, aki a riportert útbaigazította a felvétel elején.

Az archív hangfelvételt egy hallgatónk küldte a Rádió Solymárnak. Köszönjük!

Fotók: Filmhiradók Online és Solymári Férfikórus

Written by: admin

Rate it

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá

Az Ön e-mail címe nem lesz közzétéve. A kötelező mezők csillaggal jelöltek


0%