ARCHÍV FELVÉTELEK

SOLYMÁRI NÉPÉNEKEK, SZOKÁSOK – AZ ASSZONYKÓRUS PILISVÖRÖSVÁRON, 1984. DECEMBER 30-ÁN

today2023.12.22.

Háttér
share close

  • cover play_arrow

    SOLYMARI NÉPÉNEKEK, SZOKÁSOK AZ ASSZONYKÓRUS PILISVÖRÖSVÁRON, 1984. DEC. 30-ÁN

 

Egy újabb értékes archív anyaggal gazdagodott hangtárunk Zsámboki Szabolcs, a pilisvörösvári Sváb Sarok gyűjteménykezelője jóvoltából. Köszönjük szépen!

A felvételt Gromon Andrásné, Mici néni készítette 1984.december 30-án Pilisvörösváron, a Bányatelepi Szent Borbála-templomban. A kápolnát 1930-ban egy munkásszállásból a környékbeli utcákban lakó bányászok számára alakították ki és Szent Borbála, a bányászok védőszentje tiszteletére szentelték fel. 1967 óta önálló plébániatemplom.

Itt volt vendégszereplése a Solymári Asszonykórusnak, melynek keretében szép solymári karácsonyi énekek csendültek fel és olyan kuriózumok is előkerültek, mint a Christkindspiel vagy a Herbergssuche hagyománya és énekei. A Herbergssuche szövege végén pont lejárt a kazetta, így az utána következő népéneknek csak a fele hallható a fordítás miatt. Sajnos nem tudjuk, hogy ki konferál.

A hanganyag a Pilisvörösvári Hagyományőrző Egyesület gyűjteményéből származik és Zsámboki Szabolcs, a pilisvörösvári Sváb Sarok gyűjteménykezelője küldte el a Rádió Solymárnak. Mégegyszer köszönjük!

A felvételt Zsámboki Szabolcs digitalizálta és Horváth Imre restaurálta.

Kedves Hallgatóink! Megkönnyíti a navigálást, ha a lejátszó elindítása után az egyes részek előtti nyilacskákra kattint.

Kép: Pilisvörösvári Plébánia Fb oldal

Written by: admin

Rate it

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá

Az Ön e-mail címe nem lesz közzétéve. A kötelező mezők csillaggal jelöltek


0%