HELYTÖRTÉNETI TANULMÁNYOK

DR. JABLONKAY ISTVÁN – BESZÁMOLÓ A 20 ÉVES HELYTÖRTÉNETI TÁRSASÁG ÜNNEPI TANÁCSKOZÁSÁN, 1990.12.27.

today2023.12.27.

Háttér
share close

LEAD Technologies Inc. V1.01

  • cover play_arrow

    BESZÁMOLÓ A 20 ÉVES HELYTÖRTÉNETI TÁRSASÁG ÜNNEPI TANÁCSKOZÁSÁN 1990-BEN DR JABLONKAY ISTVÁN

 

„… tagjaink munkásságáról. A sort Dr. Valkó Arisztid nyitja meg, aki az első ásatás tapasztalatairól tudományos és népszerűsítő, valamint a napi sajtóban közölt cikkeket, tanulmányokat.

/ Feld István a második ásatás második szakaszának vezetője államvizsga dolgozatot és két tanulmányt irt a várról. /

Seres István a község krónikájának többször kitüntetett írója most a Solymár monográfia írója és szerkesztője Solymárt több oldalról mutatja be a második világháború koráig.

M. Cservenyi Magdolna tanár 3 tanulmányban foglalkozott a hódoltság utáni Solymár újratelepülésével, a betelepülők nehéz sorsával, a késői leszármazottak megőrzött népi hagyományaival, népszokásaival, dalaival.

Tolnay Jenő pár éve kapcsolódott körünkbe. Élő lexikon, visszaemlékezik több mint 70 évre, Vasúttörténeti tanulmánya a vasút döntő szerepét elemzi Solymár életében.

Kelemen Istvánné főleg népszokás, népdalgyűjtő tanárnő, karnagy. A solymári népdalgyűjtés c. nagyelőadása 1974-ben minden hozzáértő figyelmét felkeltette. Kisebb tanulmánya a Húsvéti népszokások. Mint karnagy sok sikert aratott ifjúsági énekkarával, de még ezt is felülmúlta asszonykórusával elért sikersorozata, első helyezések, sikeres külföldi fellépések. Jellemzője a roppant önfegyelem és igényesség. Ez mutatkozik meg főműve: a solymári népdalok és egyházi énekeket feldolgozó munkájában. A MTA Zenetudományi Intézete évtizedek óta legigényesebb gyűjtése, méltó helyet foglal el Bartók és Kodály gyűjtései mellett. Büszkék vagyunk Társaságunk legsikeresebb alkotó tagjára.

Vácz József tanár kutatótársunk a reformkorra specializálta magát. Forrásanyaga kutatásában igen igényes csakúgy, mint az adatok felhasználásával készített tanulmányaiban. Adatközlése pontos, megbízható, stílusa roppant olvasmányos, az olvasó pillanatok alatt benne él a korban, melyet megrajzol, nyelvezete választékos. 6 tanulmányát őrizzük, melyek közlésre érdemesek.

Utoljára magamról: Sokirányú tevékenységem miatt több félkész tanulmányom várja befejezését. A múzeum számára megszerzett gyógyszertár berendezés ellentételeként vállaltam a solymári Gyógyszertár humán történetének összeállítását. Át is adtam. Azzal adták vissza, hogy szeretnék a megye gyógyszerészei részére pályázatra bevenni, ha társszerzőként szerepelne Jóhn Jánosné helybeli gyógyszerésznő. Ő vállalta és megírta a gyógyszertár laboratóriumi oldalát és a gyógyszertár fejlesztéstörténetét. Újra beadtuk és a pályázatot megnyertük.”

A tanulmányt felolvassa: Jablonkay Mária, a Helytörténeti Társaság elnöke

Written by: admin

Rate it

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá

Az Ön e-mail címe nem lesz közzétéve. A kötelező mezők csillaggal jelöltek


0%