HELYTÖRTÉNETI TANULMÁNYOK

VÁCZ JÓZSEF – ISKOLATÖRTÉNETI TANULMÁNYOK

today2023.05.31.

Háttér
share close
  • cover play_arrow

    ISKOLATORTENETI TANULMANYOK VACZ JOZSEF

  • fast_forward00:00:00 - A solymári ludimagiszter fizetése 1733-ban és egyebek
  • fast_forward00:08:04 - Tanfelügyelő Solymáron 1874-ben
  • fast_forward00:21:14 - Kultúrharc Solymáron

 

A közelgő Pedagógusnap alkalmából egy régi tanulmányt közlünk, mely megjelent a Helytörténeti füzetek sorozatban. A füzetet lektorálta és a kiadásért felelős Dr. Jablonkay István, Helytörténeti Gyűjtemény vezetője (1980)

1. fejezet: A solymári ludimagiszter fizetése 1733-ban és egyebek

„A solymári ludimagiszter nevét nem sikerült megtalálni még. Valószínű németföldön ringatták bölcsőjét. A bevándorlók egyik hullámával érkezhetett ide. Solymár első iskolamesterének egyike volt, ha nem éppen a legelső. Írástudó ember, aki betűvetésre tanította a solymári gyerekeket. Az újratelepült Solymár kultúrájának megalapozásában volt szerepe, ezért megérdemli, hogy megemlékezzünk róla.”

2. fejezet Tanfelügyelő Solymáron 1874-ben

„Eötvös József vallás és közoktatásügyi miniszter tudvalevőleg állami felügyelet alá helyezte az összes iskolákat, létrehozta a tanfelügyelő szervezetet, és rendelkezett a vármegyei iskolatanácsok megalakulásáról. A tanfelügyelőre nehéz feladat várt, ugart kellett feltörnie a népoktatás elhanyagolt területén, meglátogatni a vármegye összes iskoláit, és intézkedéseket tenni a hiányok pótlására.”

3. fejezet Kultúrharc Solymáron

„Az iskola zsúfoltságát szemlélteti a Stich Gyulától származó következő kis történet.
A tanteremben a padok faltól, falig értek. A padokon keresztül lehetett csak közlekedni. A hátsó padból ugyancsak nyújtogatja kezét egy kistermetű nebuló. A tanító végre észreveszi és int neki, hogy kimehet. A gyerek megkezdi az elnyomulást a padokon keresztül. Igyekszik is szépen, de messze a kijárat. Egyszercsak megáll, és közderültségre, szégyenkezve visszafordul. Nyilvánvalóvá vált, hogy máris késő, és így teljesen fölösleges folytatnia a kimenetelt.
A zsúfoltságot Tóth József megyei tanfelügyelő is tarthatatlannak ítéli.”

Felolvassa: Jablonkay Mária

Written by: admin

Rate it

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá

Az Ön e-mail címe nem lesz közzétéve. A kötelező mezők csillaggal jelöltek


0%