HELYTÖRTÉNETI TANULMÁNYOK

VÁCZ JÓZSEF – SOLYMÁR ÉS A POSTAÚT

today2023.08.07.

Háttér
share close
  • cover play_arrow

    SOLYMÁR ÉS A POSTAÚT VÁCZ JÓZSEF

 

Mottó:
„Jól készítsd, paraszt az utat,
Mert hisz a te lovad vontat”
Petőfi

Néhány részlet a tanulmányból:

„1838. januárjában hófúvás tette járhatatlanná a postautat. Teljesen megszakadt az összeköttetés Buda és Bécs között. A hó eltakarítása akkor még kézi erővel történt. A környező helységek jobbágyait nekiállították a hólapátolásnak. Hegedűs útbiztos felosztotta az utat. Solymárnak Üröm helység útrésze kezdetétől Békásmegyer helység útrészének végéig terjedő szakasz jutott. “Hogy két kocsi egymást elkerülhesse!” ez volt a parancs.”

„Egy hét múlva újabb hófúvás Vörösvár és Buda között. Solymárnak ezúttal rövidebb útszakasz jutott: Üröm helység útrészének kezdetétől a Szarvas kocsmáig. Schwanzen Antal volt a kocsmáros, a “caupo ad cervum”, talán hitelbe is mért egy kis melegítőt a hólapátolóknak.”

„Tekintetes Miskei Imre főszolgabíró úr kegyes meghagyása következtében kinyilatkoztatom, hogy a mostani őszi munka az országúton annyiba tekintetik, mintha meg sem történt volna, ennélfogva ezen munkához újonnan kell járulni… azon helységek, amelyek a veresvári posta utján dolgoznak, folyó hónap 19-én mindnyájan az országútjuk részén a munkához kezdjenek… P.csabán, november 6-án 838. Hegedűs János esküdt, úti biztos”

A tanulmányt ismerteti: Jablonkay Mária, a Helytörténeti Társaság elnöke

(képünk illusztráció)

 

Written by: admin

Rate it

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá

Az Ön e-mail címe nem lesz közzétéve. A kötelező mezők csillaggal jelöltek


0%