Rádiónkról

Háttér

 

A történet

2018 szeptemberében költöztem Solymárra a családommal. Kezdettől fogva csodáltam a település természeti környezetét, a rendezett házakat, a takaros sváb portákat. Azt sem volt nehéz észrevennem, milyen kivételes ez a hely kulturális szempontból is. Számtalan rendezvény, hagyományok, kórusok, együttesek, helyi és vendégművészek – szinte minden napra jut valami kulturális esemény.
Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy valamiféleképpen szeretném ezt a kulturális sokszínűséget egyetlen nagy keretbe foglalni, és sokak számára közkinccsé tenni. Így született meg a “Rádió Solymár – kulturális hangtár”, és így kezdtem el én is egyre mélyebbre ásni magam a helyi szokásokba, tradíciókba, igyekeztem figyelemmel kísérni a községben szervezett koncerteket, előadásokat.

A fogadtatás

Örömömre minden olyan intézmény, mely a solymári kulturális élet meghatározó színtere – a Művelődési Ház, a Svábház, a Kud-A.R.C., a Helytörténeti Gyűjtemény, a Helytörténeti Társasági és a Könyvtár vezetői kezdettől fogva pozitívan álltak a rádió ötletéhez, segítségükkel sikerült egy olyan platformot kialakítanom, melyre tartalmilag igazán büszke vagyok, és úgy gondolom, hogy érdemes volt belefektetnem azt a rengeteg munkát, energiát és persze lelkesedést, ami remélhetőleg mások számára is érezhető. Kezdetektől fogva jöttek pozitív megerősítések, kedves üzenetek, biztató levelek, melyek arra sarkalltak, hogy egy kicsit továbbgondoljam ezt a projektet.

A működés

A legtöbben tudják, hogy a rádió jelenleg egy egyszemélyes kis vállalkozás, melyet a szabadidőmben működtetek. Egyelőre interneten szólunk, magam szerkesztem a weboldalt, működtetem a hangtárat, programozom a stream-et, töltöm fel és időzítem a zenei blokkokat és a 24 órás adást.
Én terveztem a szignálokat, én készítem az interjúkat, a koncertfelvételeket, és bonyolítom le az élő közvetítéseket is. Mivel most már lassan 40 éve dolgozom hivatásos rádiósként, ezek a feladatokat nem jelentettek számomra újdonságot, annál inkább egy újabb kihívást. 2020. január 17-én az NMHH bejegyezte a Rádió Solymárt, mint “internetes lineáris médiaszolgáltató”.

A tervek

Úgy érzem, eljött az idő, amikor a Rádió Solymárnak szintet kell lépnie, és megszólalnia az éterben is. Ehhez arra van szükség, hogy kisközösségi rádióként működhessen. Sokakat lehetne mozgósítani, akik már készen állnak arra, hogy a rádióműsorok készítésébe bekapcsolódjanak. A műsorstruktúrát megterveztem, az mindenben megfelel a médiatörvény erre vonatkozó előírásainak (közösségnek és helyi kisebbségeknek szóló és közszolgálati műsorok, zenei struktúra stb…). A technikai eszközök rendelkezésre állnak, csupán az adóberendezés és természetesen az engedély hiányzik. Egy tízezres közösség várja, hogy hagyományos vevőkészülékkel is elérhető legyen adásunk. Ehhez kérem minden kedves solymári hallgatónk támogatását!

Horváth Imre Zoltán, alapító

0%