ELŐADÁSOK, BESZÉLGETÉSEK A HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYBEN

KINCSEK A SZOMSZÉDBÓL – A ZSÁMBÉKI NÉMET NÉPVISELET JELLEGZETESSÉGEI A BUDAI-HEGYVIDÉK ÖLTÖZKÖDÉSI SZOKÁSAINAK TÜKRÉBEN

today2024.04.22.

Háttér
share close
  • cover play_arrow

    A ZSÁMBÉKI NÉMET NÉPVISELET JELLEGZETESSÉGEI A BUDAI-HEGYVIDÉK ÖLTÖZKÖDÉSI SZOKÁSAINAK TÜKRÉBEN KINCSEK A SZOMSZÉDBÓL

2024. április 20. szombat 17:00
FUCHS SANDRA TITANILLA előadása
Apáczai Művelődési Ház
(A dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében)

Az előadás egy rövid megemlékezéssel kezdődött:
„2024. április 18-án egy olyan személy távozott az élők sorából, aki a magyarországi német elűzöttek kultúráját évtizedeken át meghatározta. Ő volt Martin Anton Jelli, aki 1930-ban született Zsámbékon. Neki köszönhető az a három kötetes monográfia, amelyben tudományos alapossággal dolgozta fel Zsámbék történetét. Nagy szerepet játszott a Landsmannschaft der Deutschen aus Ungarn létrehozásában….”

————————————

A 18. században Magyarországra érkező németek eltérő viseletkultúrát, eltérő nyelvjárást hoztak magukkal, melyek rövid idő alatt tájegységek szerint rendeződtek. Pest megyében a Budai-hegyvidék egyes, németek által lakott településeinek viseletfejlődése sok hasonlóságot mutat, ugyanakkor szakavatott szemek által egymástól jól megkülönböztethető. Hogy miért alakulhatott ez így? S mi a jellegzetessége régiónk népviseletének? Ennek eredt nyomába Fuchs Szandra Titanilla, német nemzetiségi kutató, aki a zsámbéki német népviselet fejlődésének példáján keresztül ismerteti meg az érdeklődőkkel a környék „sváb” népviseleteinek jellemzőit, érdekességeit és markáns különbségeit is.

————————————

A prezentáció anyagát az előadó rendelkezésünkre bocsátotta. Köszönjük!
(A képek külső forrása Zsámboki Szabolcs: Népviselet Pilisvörösváron; M.A. Jelli: Schambek I.-III.; E. Piffl: Deutsche Bauern in Ungarn; M.A. Jelli-A. Lugmayer: Schambek/Zsámbék és a szepsolymar.hu oldal)

A hanganyagot képekkel illusztráltuk és ennek megfelelően tagoltuk. Indítsa el a lejátszást és kattintson az Önt érdeklő kép számára, vagy hallgassa végig!

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

 

 

Written by: admin

Rate it

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá

Az Ön e-mail címe nem lesz közzétéve. A kötelező mezők csillaggal jelöltek


0%